Hyvinvoivempaa Keski-Suomea rakentamassa

21.11.2021

Sunnuntaina 23. tammikuuta suomalaiset suuntaavat vaaliuurnille antamaan äänensä historian ensimmäisiin aluevaaleihin. Edessämme on yksi itsenäisen taipaleemme suurimmista uudistuksista. 

Aluevaalit - Mitä? Häh? Täh?

Sanna Marinin hallituksen aikaansaaman sote-uudistuksen mukaisesti Suomeen perustetaan 21 hyvinvointialuetta. Tulevaisuudessa hyvinvointialueet tulevat vastaamaan sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisestä.

Hyvinvointialueille valitaan vaalein aluevaltuustot, jotka vastaavat hyvinvointialueiden toiminnasta ja taloudesta sekä käyttää hyvinvointialueen ylintä päätösvaltaa. Historian ensimmäiset aluevaalit toimitetaan 23.1.2022, jonka jälkeen aluevaalit toimitetaan kuntavaalien kanssa samaan aikaan.

Konkreettisesti aluevaaleissa äänestetään päättäjät päättämään siitä, miten ja missä tulevaisuudessa järjestetään toimivan arjen kannalta keskeiset sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut kuten perusterveydenhuolto ja sairaalapalvelut, mielenterveys- ja päihdepalvelut, lastensuojelu tai ikääntyneiden palvelut. Lisäksi vaaleissa äänestetyt päättäjät päättämään kuinka turvallisen arjen kannalta keskeinen pelastustoimi järjestetään eli siitä kuinka ambulanssit kulkee ja minkälainen pelastuslaitos verkosto meillä on tulevaisuudessa.

Ensimmäiset aluevaalit ovat merkittävät, koska ensimmäisten aluevaltuustojen tehtävänä on käynnistää hyvinvointialuiden toiminta.

Instagram postaus aiheesta TÄSTÄ

Tutustu aluevaaliteemoihini:

Aluevaalit Keski-Suomessa

Keski-Suomen hyvinvointia, joka muodostuu Keski-Suomen maakunnan kunnista.  23. tammikuuta 2022 järjestettävissä aluevaaleissa valitaan 69 valtuutettua sekä heille varavaltuutetut.

Keski-Suomen hyvinvointialue vastaa 1.1.2023 alkaen keskisuomalaisten sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisestä.

Anna äänesi kuulua. Äänestä.

Ennakkoon 12.-18.1.2022

Vaalipäivänä 23.1.2022